Węglowodany to jedna z trzech podstawowych, obok białka i tłuszczów grup żywnościowych. łatwo przyswajalna, biorąca bezpośredni udział w metabolizmie komórkowym. Dlatego też, to właśnie z węglowodanów organizm najchętniej czerpie energię. Bez odpowiedniej ilości tej energii wykluczony jest jakikolwiek wysiłek. Najprościej rzecz ujmując ilość [...]
[...] bilans energetyczny organizmu. Wpływa to na zwiększenie zasobów energii organizmu przez co podwyższa się wydolność i wytrzymałość treningową. Stosowanie dextrozy powoduje zwiększone wydzielanie hormonu anabolicznego - insuliny, która ułatwia transport kreatyny oraz aminokwasów do komórek mięśniowych. Dodatkowe zażywanie kreatyny z [...]
[...] nie muszę się rozpisywać Badania pokazuja ze mozna spokojnie w jedym posilku przyjac 50-60g bialka ,i tak mamy negolukogeneze - rozłożenie posiłków białkowych z 3 na np. 6 powoduje około dwukrotne zwiększenie ilości wydzielanego glukagonu (następuje ono po każdym posiłku bogatym w białko) który jak powszechnie wiadomo odpowiada za uwalnianie [...]
[...] i wyjść drugą stroną w formie sraczki. o istotności podaży białka w trakcie diety redukcyjnej chyba nie muszę się rozpisywać - rozłożenie posiłków białkowych z 3 na np. 6 powoduje około dwukrotne zwiększenie ilości wydzielanego glukagonu (następuje ono po każdym posiłku bogatym w białko) który jak powszechnie wiadomo odpowiada za uwalnianie [...]
[...] wynosi 70 czyli jest wysoki a jak ryż będzie rozgotowany to jeszcze wyższy natomiast ryż brązowy ma ten indeks na poziome 55 czyli jest niski spożycie takiego produktu powoduje niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny czyli powinno sie taki spozywac w ciagu dnia gdyz poziom cukru jest utrzymywany na [...]
[...] W tym momencie ALA odgrywa swoją rolę. Aby glukoza mogła być dostarczona do mięśni musi się ona połączyć z insuliną. ALA wykazuje właściwości naśladujące insulinę co więcej powoduje wzrost transporterów glukozy na zewnątrz komórek mięśniowych co oznacza iż więcej glukozy może byś dostarczone wprost do mięśni, a mniej do komórek tłuszczowych . [...]
[...] protein skuteczniej niż niektóre sterydy anaboliczne, stabilizuje poziom cukru we krwi – jest regulatorem glikemicznym w przeciwieństwie do Dianabolu, który powoduje hipoglikemię, działając bardzo podobnie do ecdysteronu. Normalizuje poziom energetyczny organizmu, powodując odczucie stymulacji jest środkiem prewencyjnym przeciw [...]
[...] ma bardzo niski indeks glikemiczny na poziomie IG=32. To oznacza, że tempo wchłaniania tego składnika jest tak wolne jak białej ugotowanej fasoli. Spożycie izomaltulozy nie powoduje zatem agresywnego wzrostu cukru we krwi, a tym samym wyrzutu insuliny która potęguje rozrost tłuszczu Oczywiście nauka dostarcza na to niezbite dowody (J.Nutrition [...]
[...] danych co do skuteczności leków podawanych tą drogą. Dawkowanie:dawkowanie przy NZK 1 mg i.v. co 3–5 minut. Nie stosuje się już dużych dawek, bo po przywróceniu akcji serca powoduje tachykardię i zwiększone zużycie tlenu przez miesień sercowy. Rozszerza również źrenice, co nie pozwala na ocenę ośrodkowego układu nerwowego. U dzieci zalecana [...]
[...] Kofeina jest substancją, która posiada mocno stymulujące właściwości mające wpływ na centralny układ nerwowy. Wspomaga mobilizację zapasów tłuszczu i powoduje, że pracujący mięsień używa tłuszczu jako źródła energii. Zwiększa wydajność u sportów wytrzymałościowych, pomaga eliminować zmęczenie, poprawia koncentrację i [...]
według mnie powinno sie po treningu spożyc węglowodany proste zeby podnieść poziom cukru we krwi co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, czego nastepstwem jest zachamowanie katabolizmu potreningu.
[...] retencję azotu w ustroju. Pobudza wzrost tkanki łącznej i mięśniowej, aktywuje procesy regeneracji nabłonków, kości, chrząstek i mięśni. Przy 3-4 miesięcznym zażywaniu powoduje przyrost masy mięśni o 4-7, rzadziej o 9%. Podnosi stężenie związków fosforowych wysokoenergetycznych w mięśniach (ATP, fosfokreatyna), zwiększając siłę i [...]
[...] insuliny niż u szczupłych, przez to procesy lipogenezy są jeszcze nasilone. A przez podwyższony poziom cukru masz ciągle podwyższony poziom insuliny. A to wszystko do kupy powoduje ciągły wzrost inslulinooporność a w konsekwencji dalsze tycie. Błędne koło. Musisz je przerwać obniżając cukier i insulinę. A jak to zrobić. Wywalić węgle z diety. [...]
[...] 3.silne działanie antykataboliczne, 4.ułatwianie przenikania glukozy do wątroby i mięśni oraz nasilenie syntezy glikogenu, 5.wzrost utleniania kwasów tłuszczowych co powoduje zmniejszone ryzyko gromadzenia tkanki tłuszczowej, 6.utrzymywanie optymalnego poziomu cukru we krwi, 7.ograniczenie zmęczenia centralnego układu nerwowego. [...]
dla cukrzyka to dietę ustala dietetyk, ale ogolnie to duzo trzeba mierzyc poziom cukru i wtedy się dowiaduje czlowiek, co u niego powoduje wzrost cukru. Z tego co wiem to gotowane mięso i nie lączyc z wedlowodanami, jak mieso to jeść osobno, odczekac a potem zjeść ziemniaki. Piueczywo ciemne, mleko podobno podwyższa cukier, trzeba jesc duzo [...]
[...] upośledzenie wydzielania enzymów trawiennych dochodzi do rozwoju zespołu złego wchłaniania. Zmniejszenie ilości wydzielanych enzymów do 2-10 procent wartości prawidłowych powoduje łagodne zaburzenia wchłaniania, gdy natomiast ilość enzymów wydzielanych przez trzustkę spada poniżej 2 procent normy, to objawy są bardzo nasilone. Jednym z [...]
[...] w stukac w wsyszukiwarce, to sie dowiesz więcej), ale nie powinno sie z miodem przesadzać bo źródło ogromnych ilości fruktozy, która bądź co bądź jest cukrem prostym, czyli powoduje błyskawiczny i krótkotrwały wzrost poziomu cukru we krwi, a tym samym przy nadmiernej podaży kalorii ułatwia odkładanie sie tłuszczu. Przy zrównowazonej diecie z [...]
panowie jak trafnie zauwazyl Charon got. marchew ma wys. wspolczynnik glikemiczny co powoduje znaczny wzrost poziomu cukru we krwi za czym idzie wys.wydzielanie insuliny i szybkie przyswajanie tluszczy i weglowodanow. dlatego tez powinnismy unikac got.marchewki. pozdrawiam
[...] iości prosty cukier glukozy. Jest to bowiem mieszanka węglowodanowa, zawierająca także węglowodany o dłuższych łańcuchach. Reasumując Carbo jest znacznie gorszym transportem dla kreatyny od czystej glukozy ponieważ nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie insuliny. Pozdrawiam Moderator Działu Suplementacja
Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim IG powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia.